4000 km zarándoklat 
5 ország - 5 millió lépés
Európán át 
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Felkészülés [8]
A felkészülési időszak hírei
Az út hírei, érdekességei [8]
Az út hírei, érdekességei
Körkérdésünk
Jártál már az El Camino-n?
Összes válasz: 173
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

 

Üdvözlet mindenkinek!


Annak érdekében hoztam létre ezt a weboldalt,  hogy akit érdekel az El Camino - és/vagy a 2014-re tervezett nagy kalandom - az itt, egy helyen találjon sok hasznos információt, olvasni tudja a blog bejegyzéseimet a nagy útról, fényképeket nézegethessen, megoszthassa észrevételeit, véleményét velem.

 

Az előzményekről néhány gondolatot. 2012-ben megjártam az El Camino legnépszerűbb, mondhatni hagyományos szakaszát a San Jean Pied de Port és Santiago de Compostela között, majd elgyalogoltam az Atlanti-óceán parti Muxia és Fisterra városáig, mintegy jutalomként. Életem addigi legnagyobb élménye volt. Aki járt ott - az tudja, hogy mire gondolok - aki nem, az bővebben olvashat a blog bejegyzéseim között a 2012-es útról. Amint hazaértem elhatároztam, hogy megismétlem az utat - de most kicsit messzebbről indulok, mint San Jean Pied de Port.

Budapestről!  

Európán át - kb. 3500 km gyaloglást - zarándoklatot tervezek.

5 országon át - 5 millió lépés.


Az érintett országok: Magyarország, Ausztria, Svájc, Franciaország és Spanyolország.

Remélem, hogy minden érdeklődőnek nyújthatok néhány perces kikapcsolódást, kellemes időtöltést.

Jó szórakozást ! El Camino (az Út)


A Szent Jakab út egy középkori zarándokút, spanyol neve Camino de Santiago. Európa különböző térségeiből indulva a spanyolországi Santiago de Compostelába vezet: Szent Jakab apostol földi maradványaihoz. A város nevének első tagja az ő nevét rejti : San Tiago=Szent Jakab. A Compostela pedig azt jelenti: a csillag mezeje. A középkorban a három legfontosabb keresztény zarándokút Jeruzsálembe, Rómába és Santiago de Compostelába vezetett. A geopolitikai események miatt a X.- XI. századtól a jeruzsálemi zarándoklat nehezebb, veszélyesebb lett és a mai Spanyolország területén lévő Santiago de Compostela szerepe, népszerűsége megnőtt. A zarándokok milliói tették meg hosszabb-rövidebb távolságot, hogy erre a szent helyre eljussanak, fogadalmaiknak eleget téve, kegyes zarándoklatot, vezeklő-, politikai-, lovagi zarándoklatot sok esetben helyettes zarándoklatot tegyenek.
Napjainkban a Szent Jakab út reneszánszát éli. Amíg régen inkább csak vallási okokból jártak az emberek zarándokhelyekre, ma már  ez az ok nem mindenkinél található meg. Sokan csak a kihívás, esetleg a teljesítmény kedvéért, a rohanó világból való kiszakadás miatt adják a fejüket egy kiadós gyaloglásra. Egyesek az áhított "egyedüllét" elérése, az eddigi életének átgondolása, értékelése, sok esetben átértékelése végett indulnak neki. Mások  amiatt, hogy hátha gyökeresen megváltozik az életük hátralévő része, hátha jobbá válik az Út által. Mindenki másért indul el. Mindenki a saját kérdéseire keresi a választ. És ez a jó! Nincs kötelező ok! Nincs elvárás, hogy mit kell kapjál az Úttól. Nincs recept, hogy hogyan kell csinálni. Nincs kötelező útvonal, nincs limit idő!

Az egész világból érkeznek zarándokok, hogy az El Caminót, vagy annak egy részét végigjárják gyalogszerrel, szamár-vagy lóháton, esetleg kerékpárral.
 

Természetesen vannak hagyományok, szokások amelyeknek az ember örömmel eleget tesz, ha másért nem akkor azért, hogy együvé tartozónak érezze magát a zarándoktársakkal. A "Szent Jakab" zarándokok hagyományos viselete a pelerin és a széles karimájú kalap. Bot a kézben, tarisznya és kulacs a vállon. A tarisznyán (manapság hátizsákon) az elmaradhatatlan jelkép, a fésűskagyló. Természetesen ez a viselet nagymértékben átalakult - de szimbólumait a mai napig megtartotta. A botot felváltotta a túrabot, a lopótök kulacsot a hőszigetelt fémkulacs, a perelint a divatos, hiper-szuper öltözet, stb. Ami örök az a fésűskagyló, mint jelkép.

A jelkép egy - de a megjelenési formája millió. Az emberi kreativitás határtalan. Amíg ezt a jelzést látod az úton, addig tudod, hogy jó úton jársz. És hát persze az irányt mutató sárga nyíl.
A XI. században már 13 pihenőhellyel rendelkezett a majd' 800 km-es zarándokút a Pireneusok lábánál fekvő Saint Jean Pied de Porttól  Santiago Composteláig. És a akkori ismert világ végét, a szárazföld szélét jelző Fisterra/Finisterra (a föld vége) óceánparti kis település további közel 100 km-re volt.

Egy angol feljegyzés szerint 1140-ben járt Santiago de Compostelában egy magyar püspök is. Persze a feljegyzések csak a "nagy emberek" utazásait rögzítették  ebben az időben. Nagyon sok szegény ember is járt az Úton, de róluk az írásbeliség akkori fejletlensége miatt nem sok feljegyzés maradt. A XIII. században már bevett szokás volt a magyarok compostelai zarándoklata. Szent Jakab tiszteletére szentelt templomaink a nagy zarándoklatra induló búcsúsok gyülekezőhelyei is voltak: Zseliz, Lébény, Sümeg, Sajólád, Kőszeg, Vác, Lőcse.

Ahhoz, hogy egy magyar ember  végig tudja járni a "hagyományos utat" el kellett odáig jutni. Tehát a magyaroknak itt kezdődött a zarándoklat.

Erre vállalkozom én is most.

Hála a Szent Jakab Baráti Kör lelkes tagjainak - néhány éve már Magyarországon is találkozhatunk a Szent Jakab zarándokút jelzéseivel Budapesttől - Lébényen át egészen Ausztriáig, ahol bekapcsolódhatunk az európai zarándokútvonal hálózatába.

Nekem tehát itt kezdődik az El Camino, a Szent Jakab út.

Belépés
Keresés
Naptár
«  Október 2023  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2023
    Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben