4000 km zarándoklat 
5 ország - 5 millió lépés
Európán át 
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
2016 - Magyarország [0]
Magyar szakasz - 2014 [12]
Osztrák szakasz - 2014 [30]
Svájci szakasz - 2014 [12]
Francia szakasz - 2014 [36]
Spanyol szakasz - 2014 [33]
2012-es El Camino-m blogja [42]
Körkérdésünk
Milyen sűrűséggel olvasnál friss híreket ezen oldalon?

Összes válasz: 55
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Főoldal » 2014 » Március » 5 » 21. nap - Leon - Villares de Orbigo
12:40 PM
21. nap - Leon - Villares de Orbigo


Reggel menetrendszerű ébredés és hajszálpontosan 6-kor nekiindulás a mai napnak. Több esélyes volt a mai tervezett táv, de az élet természetesen felülírta a terveimet, ami persze nem volt baj.

A városból a térkép alapján elég jól kitaláltam, bár nem volt rövid idő. Alvó belváros, ébredező külváros, bő 1,5 órás kutyagolás, amíg elértem La Virgin de Caminot ahol reggeliztem. Eddig elég hideg volt, de ahogy kiértem a városból kellemesre váltott az idő, leszámítva a most még nem túl erős szelet. Virgin de Camino után választás elé állítják a zarándokot. Vagy megy a rövidebb, de unalmasabb, autópálya, autóút mellett vezető úton, vagy a valamivel hosszabb, de a természet lágy ölén haladó szakaszon gyalogol. Én, többek tanácsára is, meg amúgy sem sietek a hosszabbat választottam. Úgy láttam a nagy többség nem így tett. Én nem bántam.

Az első variáció szerint, ahogy terveztem, Villar de Mazarife lett volna mai szálláshely. Ez 22 km volt Leontól, rövidnek is tűnt, meg akkor másnap kellett volna sokkal hosszabbat mennem Astorgáig, ezért a „b” terv az volt, hogy megtoldom még 14 km-rel és akkor Hospital de Orbigoban alszom. Közte nincs szálláshely. Elég korán értem Villar de Mazarifebe és feltettem a kérdést a lábaimnak, hogy fogják-e bírni a hátralévő 14-t. Nem éreztem fáradtságot a 22 km után és még tele voltam energiával. Nekivágtam. Jó hosszú, egyenes, már-már unalmasnak is mondható szakasz következett. 2 dolog miatt nem unatkoztam. Az egyik a hatalmas szél, ami majd levitt a lábamról, a másik a sok gondolat, amelyek előjöttek az agyamból. Szinte nem is találkoztam zarándokkal így nem zavarta meg senki a gondolataimat. Élveztem. A szelet már nem annyira. Egy NY-ÉNY-i szél fújt, majdnem szemből. Olyan erős volt, hogy téliesítenem kellett az öltözékem. Felvettem a pulcsimat, sálat az arcomba húztam, akár a bankba is mehettem volna kéregetni ebben az öltözékben.




Az előző esti beszélgetésen gondolkodtam. Mennyire szerencsések vagyunk, hogy a Földnek ennek a szegletére születtünk. Meg hát minden máson is agyalogtam, időm volt, mert 3,5 óra alatt tettem meg a 14,5 km-t. Nem rohantam. Az egyik helyen, egy jelentéktelen kis faluban összefutottam egy magyar lánnyal, aki hasonló módon nem rohant, mint én és élvezi az egészet. Dumcsiztunk kb. 20 percet, miközben ittuk a jól megérdemelt kávét. Az idős kanadai „barátommal” is összefutottam, akivel Bayonne-ból együtt utaztam SJPdP-ba. Volt egy kis lábbéli problémája így 2 napot kellett pihennie Leonban. Mindig csak úgy hív: Mr. Hungary. Jó fej nagyon. Ilyenkor a kötelező és megszokott kérdések, hogy ma honnan jöttél, hová mész és más ilyen úgymond közérdekű infó közlése. De egyre jobb az egész, egyre több emberrel van valami közös élmény, emlék. ha csak szösszenetek is ezek. Ezt az internacionalizmust élvezem a legjobban. Persze a táj mellett. Szeretem a magányos bandukolásokat is.

Menetközben jött egy szórólap, hogy a 36 km után ha bevállalok még 3-at akkor egy olyan albergue-ba érek ami nincs benne még az útikönyvekben sem, és van WIFI, 4 ágyas szobák, vannak. Eltűnődtem. Mérlegeltem a lában és döntöttem. Nem mondom, hogy nem voltam fáradt, de nem fájt a lában csak fáradt volt. Hospital de Orbigó aranyos kis település volt, de tovább mentem rajta. A híd, ami az Orbigó folyó fölött ível, az valami fantasztikus. Látszik rajta, hogy nem rég újították fel, nehéz a haladás rajta a kiálló kövek miatt, de a látvány az fenomenális. A faluban láttam azt az alberguet is ahol Klári dolgozott önkéntesként néhány hetet. Eredetileg itt akartam megszállni és persze ha még itt lett volna akkor a világ minden WIFI-jéért sem hagytam volna ki. 




De nem ez a helyzet állt fenn. A falu végén már láttam a (napi) út végét. Kb. 3 km-re volt a kis falvacska, Villares de Orbigo, amelynek az alberguejét kinéztem magamnak. Az útikönyvben nem is szerepelt, először nem értettem, hogy miért, de amint megérkeztem rájöttem az okára. A könyv lezárása és kiadása után csináltak egy kb. 150 éves házból egy igazán igényesen felújított, de a ház régi stílusát megőrző zarándokszállást. A fürdőszobák vetekedtek a legmodernebb hotelek vizes helyiségeivel is. Egy fiatal házaspár üzemelteti, 6 euro volt az éjszaka és másik 6 euróért meleg vacsorát is kaptunk. Amire azonnal igent mondtam, mert „majd megvett az isten hidege”, ahogy ezt a Jászságban mondani szokták. ¾ 4-re értem oda és én voltam az 5. és egyben utolsó vendég is. Egy 4 ágyas szobában aludtam egyedül. Szokásos fürdés, mosás, lábápolás után röviddel jött a vacsora, ami egy vegyes salátából állt – igen finom volt, és egy paprikás krumpliszerű valamiből, amiben a krumplin kívül még kevés hússal megáldott oldalas darabkák voltak, elvétve egy-két kolbász darabka. Só az nem volt benne és igen híján volt a pirospaprikának is. Némi fűszerezés után egész ehető volt. De a legnagyobb erénye az volt, hogy forrón tálalták. Ennek az igen lényeges momentumnak nagyon tudtunk örülni, mind az öten. Egy kanadai idős néger nő, 1 dán házaspár és egy olasz pasi társaságában olvadtunk ki a napi szél és az igen zord hideg okozta állapotból. A szobában fűtés (de még annak a lehetősége) sem volt, így éjszaka 3 takaró ellenére is fáztam.




Reggel, úriember módjára ½ 7-kor keltem és csak egy óra múlva indultam a következő, nem túl nagy távra, a mintegy 15-16 km-re lévő Astorgába. Reggelre a lában egész jól kipihente az eddigi legnagyobb, 39 km-es etapot.


Fényképek:

https://plus.google.com/u/0/photos/106590437236988503235/albums/5745007306311945281



Kategória: 2012-es El Camino-m blogja | Megtekintések száma: 937 | Hozzáadta:: Andy | Címkék (kulcsszavak): Villares de Orbigo | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Március 2014  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2024
    Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben